Pressmeddelande 31 maj 2015

Pressmeddelande 31 maj 2015

Med anledning av att Sveriges Förenade Muslimer (SFM) fått beviljat projektmedel från Myndigheten för ungdom- och civilsamhällsfrågor (MUCF) för att jobba mot rasism och intolerans har vissa medier, som Svenska Dagbladet (SvD) och Expressen beskrivit oss som spridare av “IS-propaganda” och att vi bjudit in “IS-krigare”.

Dessa rykten baseras på Uppdrag Gransknings (UG) avsnitt 22 april 2015, “Jihad i Göteborg” som SFM besvarade och avfärdade kraftigt i en rapport som kan laddas ner här.

“SvD:s Naomi Abramowicz och Expressens Anna Dahlberg verkar tro på allt medier publicerar. Som mediepersoner borde de vara mer benägna att söka historiens andra perspektiv, men de väljer att helt och hållet ignorera vår rapport om UG, eller för den delen att kontakta oss överhuvudtaget för en kommentar. Frågan är om inte SvD och Abramowicz gjort sig skyldiga till förtal och vi kommer att ta alla nödvändiga rättsliga åtgärder mot detta”, säger SFMs pressansvarige Mouad Zamzam.

Projektmedlen som SFM har beviljats är för projektet Stå Upp! som går ut på att stärka muslimer i rättighetsfrågor och för att deltagare i de utbildningar man tänkt hålla ska ha verktyg för att bemöta och motarbeta den allt mer påtagliga rasismen i samhället.

“Ryktesspridningen och svartmålningen av SFM på så otroligt falska grunder som SvD och Expressen gör visar projektets akuta nödvändighet. För många muslimer är denna exponering för rasism vardagligt och därför anser vi att resurser ska läggas på de som riskerar att få sin trygghet och rörelsefrihet begränsad och sina rättigheter åsidosatta”, säger SFMs ordförande Wassim Goma.

Anklagelserna om IS-sympatier är tagna ur luften och är baserade på guilt-by-association, förvrängningar och halmgubbar.

“Många muslimer saknar de kommunikationsvägar som många av dessa journalister har, och därför är yttrandefriheten en fråga om yttrandemöjlighet. Vi anklagas för mycket och därmed får vi ständigt finnas till i skuggan av anklagelserna istället för en rättvis självrepresentation. Svenska muslimer behöver utveckla verktyg för att kräva sina rättigheter”, säger Wassim Goma.

Läs också pressmeddelande 24 april 2015 och 4 maj 2015 gällande Uppdrag Granskning och SFM.

För mer info om projektet eller andra pressfrågor, kontakta pressansvarig Mouad Zamzam, info@sverigesmuslimer.se