Pressmeddelande 25 mars 2016

Med anledning av att kommunen på vaga grunder sagt upp Sverige Förenade Muslimers (SFM) bokning av Lundby Strand Sporthall och mediernas rapportering om ärendet, vill SFM framföra följande:

”Vi har skrivit ett öppet brev tillsammans med nio andra organisationer för att synliggöra hur enkelt grundläggande rättigheter kan åsidosättas i arbetet mot våldsbejakande extremism”, säger Amanj Aziz, projektmedarbetare i SFM-projektet Stå Upp.

Beslutet om att SFM sägs upp från bokningen av sporthallen kom 17 mars där man hänvisade att man fått information om att polisen i Göteborg upprättat en anmälan mot ”personer knutna till den aktuella verksamheten” som ”kan misstänkas för brott inom området våldsbejakande extremism”.

”Kommunens formulering är minst sagt besynnerlig. Oskuldpresumtion är en viktig rättsstatsprincip men trots det straffar kommunen föreningen på grund av en anmälan SFM inte ens kan ta del av. Redan i september försvårade kommunen hallbokning och i november 2015 uttryckte de i ett mail att de inte vill att SFM ska vara i kommunala hallar. Detta verkar handla om mer än en anmälan. Kommunen måste tala klarspråk”, säger Amanj Aziz.

Det öppna brevet har kommenterats av kommunens kommunalråd Mariya Voyvodova och Daniel Bernmar, som intervjuades på P4 Göteborg och svarade där att de är intresserade av att träffas.

”Vi välkomnar detta och ser det som ett steg i rätt riktning. Det är viktigt att kommunens ansvariga för demokrati och mänskliga rättigheter inser att arbetet mot våldsbejakande extremism äventyrar svenska muslimers demokratiska fri- och rättigheter. Att kollektivt bestraffa en svensk förening på detta sätt är otroligt problematiskt”, säger Amanj Aziz.

I Göteborgs-Posten (GP) intervjuas Magnus Sandelin som menar på det finns en ”miljö kring den här föreningen som är väldigt extrem”. SFM har redan dementerat och bemött alla dessa anklagelser tidigare. Förra året avslöjande dessutom SFM i samband med Uppdrag Granskning Magnus Sandelin för att sitta på dubbla stolar; både som uppdragstagare hos Mona Sahlin samtidigt som han arbetar med att granska makten.

”Medier är medier och det är synd att opartiskheten varit frånvarande i många rapporteringar kring ärendet. Man har många gånger helt och hållet struntat i det öppna brevet eller tidigare pressmeddelanden. Det påvisar också att frågan om yttrandefrihet också är en fråga om yttrandemöjlighet, eftersom en del av befolkningen riskerar ständigt att tystas och osynliggöras”, säger Amanj Aziz.

SFM kommer att hålla konferensen som planerat 26-27 mars, med en del programförändringar.

Presskontakt, info@sverigesmuslimer.se

Presstalespersoner för SFM: Maimuna Abdullahi och Amanj Aziz.
För att komma till öppna brevet klicka här.
För att komma till pressektionen klicka här.