Med anledning av fortsatta falska anklagelser i olika medier om SFM

Det florerar en hel del uppgifter, anklagelser och rykten om Sveriges Förenade Muslimer (SFM) på stora tidningar med anledning av att det 15 Juni 2016 uppmärksammades att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) beviljat projektmedel till SFM.

Sett till de flesta anklagelser har SFM redan besvarat de alla, som kan läsas under pressektionen på hemsidan.

Vi, SFM, anser att det problematisk med den hets som bedrivs just med anklagelser som ”IS-fanatiker” från Expressens ledarsida till att påstås ha bjudit in föreläsare som ”öppet hyllar Islamiska Staten”. T o m ungdomsinriktade tidningen 8 Sidor skriver en falsk uppgift om att en av de föreläsare som håller föreläsningar hos oss ”gillar terrorgruppen Islamiska Staten”.

SFM har aldrig haft några som helst föreläsare som hyllat eller propagerat för IS. De uppgifter som Uppdrag Granskning rapporterade om 2015 har vi på SFM besvarat i en rapport punkt för punkt, och den kan laddas ner här. Anklagelser om kopplingar till IS är rena lögner.

Påståenden om att SFM varit föremål för förundersökning hos Säpo är också falskt. Säpo fick in en anmälan som snabbt lades ner eftersom personen i fråga var oskyldig. Fredrik Milder som är pressekreterare sa till Göteborgs Fria 18 april att ”den anmälda personen är oskyldig”. Vidare säger han ”att en anmälan görs betyder inte att en person är misstänkt, att förundersökning är inledd eller att det görs en brottsutredning. Precis som Polismyndigheten är vi skyldiga att motta eventuella anmälningar för att se om man kan gå vidare. I det här fallet upprättades en anmälan som sedan lades ner”.

SFM har aldrig heller hetsat eller hotat, som påstås på Dagens Nyheter, mot HBTQ-personer. Det finns inte ett enda event som SFM har anordnat där någon kopplad till SFM spridit hat mot HBTQ-personer.

Både Magnus Ranstorp och Magnus Sandelin som används i diverse artiklar som experter har tidigare blivit kritiserade av SFM för deras svepande och ofta dåligt underbyggda anklagelser. Kritiken mot båda två kan läsas i vår rapport om Uppdrag Granskning.

Styrelsen SFM